skickad 23 apr. 2018 00:09 av Ulrika Thejl

Veckorna går fort och nu är vi snart inne i maj månad. Den här veckan är som vanligt, men nästa vecka är måndag 30/4 och tisdag 1/5 lovdagar.

På bildlektionen förra veckan fick eleverna välja mellan två olika uppgifter, där den ena krävde mer ansträngning och tålamod. Innan eleverna valde uppgift hade vi en diskussion om hur man utvecklas och lär sig saker och vilka uppgifter man väljer om det finns både lätta och svåra att välja på. Vi pratade om utmaningar och att våga prova något okänt och när det kan vara bra att välja det ena eller det andra.

Förra veckan tränade vi många nya ord och begrepp inom lag och rätt. Dessa ord är läxa att kunna förklara till nu på fredag den 27/4. Vi har skrivit alla ord tillsammans i vår So-anteckningsbok, men de finns även i Classroom. Där finns också en länk till att träna några av begreppen i Elevspel. Vi har också haft bra och långa diskussioner om brott och straff, där många av eleverna är nyfikna, intresserade och kommer med kloka tankar. I svenska har vi jobbat mycket med att böja verb och att parvis berätta muntligt till händelsekort. Vi kommer att fortsätta träna att ta tema på verb, lära oss mer om hur vi bygger ut meningar och börja på ny Veckans ord.

Denna vecka kommer barnen att få göra egna lavalampor. Till experimentet behöver vi PET-flaskor (inte 2 liters) till senast onsdag. Minst en flaska behöver man ha med sig. Har ni fler där hemma som ni inte använder så tar vi gärna emot det. Har ni även karamellfärg och brustabletter som bara ligger där och samlar damm får ni gärna skicka med det också. Viktigast av allt är att barnen har med sig en genomskinlig PET-flaska till onsdag v. 17. Tack!

I no har vi pratat om vad ytspänning är och hur det kommer sig att små insekter kan springa omkring på vattenytan. Hur vattendroppar håller ihop och hur vattenmolekylerna ser ut i denna process. Begrepp som barnen har lärt sig är ytspänning och viskositet. Fråga gärna där hemma om de kan förklara dessa begrepp.

I matematik har vi jobbat med addition och subtraktion av decimaltal med uppställning. Vi har även spelat en del mattespel gemensamt i klassen då vi har tränat på taluppfattning, hur tal/siffror ändrar värde beroende på vart de placeras och decimalens betydelse, storleksjämförelse med decimaltal.

Ons: En – Words chapter 21. Översätt + stava orden. (se Classroom)

No – Glöm ej PET-flaska

Fre: So - Ordkunskap Lag och rätt. Kunna förklara vad orden betyder.                 Orden förhörs.