skickad 24 aug. 2018 01:13 av Ulrika Thejl

Vad härligt det var att träffa klassen igen! Alla verkade pigga och sugna på att köra igång i åk 5. På tisdag 28/8 åker hela åk 5 på Skåneresa, se särskild info som barnen fick första skoldagen. På fredag 31/8 är det dags för fotografering.

Vi har mjukstartat med att repetera skiljetecken och att skriva en kort berättelse med givet tema. Vi har också övat oss på att ta fram argument för eller emot olika påståenden och framföra dem muntligt. I So har vi lärt oss om Skånes karta och börjat skriva fakta om vårt landskap som vi på tisdag under vår resa kommer att få se en del av. Det vi lär oss under den dagen kan med fördel användas i det faktablad varje elev skriver i sin bok om Skåne. Kanske är det även någon bild från dagen som passar att ha med. Efter Skåneresan kommer vi i So att prata om demokrati och det stundande valet. I svenska ska vi lära oss att skriva argumenterande texter, vilket också blir en del av arbetet i So om valet.

Idrotten utgår vecka 35 på grund av Skåneresa och fotografering. Annars är idrotten utomhus fram till och med vecka 39.

Vi kommer att få en ny partnerklass i projektet med USA. De bor i Branson, Missouri. Vi har fått byta klass för att barnen ska passa bättre ihop åldersmässigt. Jag återkommer med mer information när jag fått kontakt med den andra läraren och vi har gjort en planering för vårt arbete.

I No har vi satt igång med biologi. Vi har hunnit prata om vad biologi är och innebär samt diskuterat meningen av några viktiga begrepp inom ämnet som t.ex. levande, cell, organ, art, biologisk mångfald, hållbar utveckling och ekosystem. Fråga gärna barnen där hemma vad dessa ord betyder.

I matematik jobbar vi med kapitel 1 som handlar om de fyra räknesätten. Den här veckan har vi tränat på att addera och subtrahera med mellanled. På måndag börjar vi på sidan 10 - 17 som handlar om division och multiplikation, se sambandet mellan division och multiplikation och hur det används för att kontrollera uträkningar, dela upp tal i faktorer samt beteckningar för de grundläggande räknesätten och begreppen som tillhör den som:

·         Summa – termer

·         Differens – termer

·         Produkt – faktorer

·         Kvot – täljare - nämnare

Tors: So - vara klar med boken om Skåne (instruktion finns i Classroom + att varje elev fått en kopia)