5B‎ > ‎

Veckobrev

Vecka 51

skickad 14 dec. 2018 01:19 av Ulrika Thejl

Nu närmar sig jullovet och vi har bara en vecka kvar av den här terminen. Vi kommer att jobba klart med det mesta, se julkalendern, pyssla och städa under veckan innan vi firar avslutning på fredag den 21 december. Tider för den finns i tidigare mejl. Det är ingen läxa nästa vecka, förutom sidorna i matte som var med i förra veckobrevet och som skall vara klara.

Ha en fin vecka och hoppas vi ses på fredag!


Vecka 50

skickad 6 dec. 2018 05:25 av Ulrika Thejl

Bara två veckor kvar till jullovet och vi arbetar på, men hinner också med lite julmys och pyssel. På måndag 10/12 är det Hantverksdag då vi pysslar i klassen och tillverkar saker till skolans julbasar. På tisdag den 11/12 är vi inbjudna till vår fadderklass Beta 2 för att se deras julpjäser. På torsdag den 13/12 firar vi Lucia och tittar på treornas luciatåg på morgonen.

Vi har i So börjat med historia och lärt oss om hur bönderna levde under medeltiden. Vi fortsätter nästa vecka med att lära oss om kyrkans makt, Heliga Birgitta, hur städerna kunde se ut, hur de handlade med olika varor och Hansan. 

I svenska kommer vi att skriva recept, träna veckans ord och öva fingersättning på tangentbordet. Vi jobbar också på en gemensam presentation om Sverige som vi ska dela med våra kompisar i USA.


I matematik har vi börjat med arbetsområdet geometri. Här nedan ser ni vilka sidor som vi kommer att fokusera på att bli färdiga med innan jullovet:

Sid. 118-119

Sid. 126-128

Uppgift 5 sid 129

Sid. 130

Sid. 134

Uppgift 2 + 3 sid. 135

Träna rutan sid. 136

Vi kommer nu innan jullovet göra det sista planerade inom biologin. Barnen har i par fått en klimattyp som de ska skriva ett arbete om. De ska även hitta ett djur att skriva om som kan leva och anpassa sig efter klimattypen som de har fått. Detta ska de sen redovisa i helklass genom en PP presentation.

Veckans läxa:

fre: Sv – Vara klar med Veckans ord 5 + kunna stava orden. Orden förhörs. (Orden finns i Classroom).

Ha en fin vecka!

Vecka 49

skickad 30 nov. 2018 03:42 av Ulrika Thejl

Nu går veckorna fort och vi har hunnit göra adventsfint med egen julkalender i form av ett pepparkakshus fullt med luckor som ska öppnas.

I dag har vi haft besök av Skapande skola och eleverna har varit mycket duktiga i rollspel och andra övningar.

I So avslutar vi islam med redovisningar av grupparbetet på tisdag. Provet i går gick mycket bra för de allra flesta och det är härligt att se ett gott resultat! I mitten av veckan börjar vi med historia och ett nytt spännande arbetsområde om Medeltiden.

I svenska jobbar vi vidare med instruerande text och i nästa moment ska vi lära oss att planera och strukturera ett recept för att sedan kunna skriva det på egen hand. Vi kommer också att jobba med Veckans ord 5.


I matematik kommer vi att avsluta kapitel 2 med diagnos 2 och därefter börja på kapitel 3 som handlar om geometri.

I no fortsätter vi att programmera och i nästa vecka kommer vi att bekanta oss med scratch

Veckans läxa:

tis: So – vara klar med grupparbetet om islam.

Ha en fin vecka & Glad första advent!

Veckobrev v. 48

skickad 23 nov. 2018 01:08 av Ulrika Thejl

På tisdag den 27 november är det studiedag. På fredag den 30 november kommer Skapande skola hit och arbetar med värderingsövningar och drama. Eleverna kommer att delas i grupper och göra en liten teater kring ett ämne som rör klassen och hur vi är mot varandra. På eftermiddagen kommer alla i årskurs 5 att vara i idrottssalen och ha en gemensam stund med Skapande skola. Den dagen utgår idrotten, så eleverna behöver inte ha med sig idrottskläder.

I So jobbar vi klart med grupparbetet och på torsdag den 29/11 har vi provet om islam. Det finns ett meddelande i Classroom där jag har skrivit sidorna i boken och gett tips på hur man kan läsa på till provet.

I svenska fortsätter vi att jobba med recept och går igenom hur det blir en tydlig arbetsgång med verb i imperativ och övar oss på att skriva ihop korta meningar till en lång.I matematik kommer vi träna på att ta ut delar av tal, använda bråk som del av helhet, del av antal och del av värde i välkända sammanhang. Veckans mattemål är sidorna 106-109.

I no har vi programmerat! Vi har pratat om binära tal, jobbat med ASCII nyckelkod där vi kodade hemliga ord till varandra, programmerat oss själva genom dans och rörelse (med hjälp av algoritmens tre gyllene regler att koden måste vara exakt, fullständigt och i rätt ordning). Vi har även börjat att programmera egna spel.

Veckans läxa:

tors: So - Prov Islam s. 54-73 i Religionsboken

fre: Ma s. 106-109 

Ha en fin vecka!

Veckobrev v. 47

skickad 16 nov. 2018 01:47 av Ulrika Thejl

På måndag eftermiddag är det dags för vår nästa Live communication med kompisarna i USA. Vi slutar kl 15.30 den dagen. Dagen efter på tisdagen slutar vi istället kl 12.50. Nästa gemensamma uppgift är att göra en presentation om Sverige som vi sedan ska dela med vår partnerklass.

På onsdag eftermiddag har klassen planerat en fest som de får som belöning för att de har samlat stjärnor. Vi slutar som vanligt den dagen.

Den här veckan har vi i So jobbat vidare med islam och nästa vecka kör vi igång med par/grupparbetet. Vi kommer att ha ett prov på islam torsdagen den 29/11 och läxan fram till dess blir att läsa på till provet i religionsboken s. 54-73. Vi har jobbat med frågorna som finns i boken på s. 62 och s. 71. Dessa är bra att gå igenom igen och träna på fram till provet. Boken finns också på www.inlasningstjanst.se Där blir texten uppläst för den som vill. Eleverna vet hur de loggar in.

I svenska har vi börjat lära oss om hur ett recept skrivs och är uppbyggt. Detta fortsätter vi med nästa vecka. Vi har börjat att träna fingersättning på tangentbordet och använde oss av övningar i Kunskapsstjärnan och Elevspel. Vi tränar också att texta fint för de som behöver och skrivstil för de som vill lära sig det.I matematik kommer vi att lära oss att addera och subtrahera liknämniga bråk och att skriva svar med enklaste möjliga bråkform. Veckans mattemål är sidorna 90-97.

I no har vi avslutat arbetsområdet hållbar utveckling och går över till att lära oss att programmera.

Centralt innehåll i teknik (årskurs 4-6)

Tekniska lösningar

* Några av datorns delar och deras funktioner, till exempel processor och arbetsminne. Hur datorer styrs av program och kan kopplas samman i nätverk.

Teknik, människa, samhälle och miljö

* Några av datorns delar och deras funktioner, till exempel processor och arbetsminne. Hur datorer styrs av program och kan kopplas samman i nätverk.

* Att styra egna konstruktioner eller andra föremål med programmering.

Säkerhet vid teknikanvändning, till exempel vid överföring av information i digitala miljöer.

Centralt innehåll i matematik (årskurs 4-6)

Taluppfattning och tals användning

* Det binära talsystemet och hur det kan tillämpas i digital teknik, samt talsystem som använts i några kulturer genom historien, till exempel den babyloniska.

Algebra

* Hur algoritmer kan skapas och användas vid programmering. Programmering i visuella programmeringsmiljöer.


Veckans läxa:

fre: Ma - s. 90-97


Ha en fin vecka!

Veckobrev v. 46

skickad 8 nov. 2018 23:44 av Ulrika Thejl

Den här veckan har gått fort och eleverna har hunnit med att skicka sina presentationer om sig själva till sin kompis i USA och även avslutat arbetet med den argumenterande texten. I går var vi på skolbio och såg filmen Los Bando. Hela klassen var superduktig!


I So har vi börjat med islam och lärt oss om profeten Muhammed och religionens ursprung. Vi har också sett en film som förklarade olika saker inom islam. Eleverna har fått välja hur de vill arbeta vidare med islam när vi har gått igenom grunderna och majoriteten röstade för par/grupparbete där de kommer att göra en presentation tillsammans.

I svenska ska vi nu ta oss an en ny texttyp, “Instruerande text”, där vi kommer att jobba med att lära oss att skriva recept. Vi jobbar också med Veckans ord 4.

I matematik kommer vi att jobba med att förkorta bråk. Veckans mattemål är sidorna 78-85.

I no har vi läst och diskuterat vilka tre delar som måste samspela för en hållbar utveckling, (miljön, det sociala och ekonomin) och vad dessa innebär för en bättre framtid för allt liv på jorden. Med detta i åtanke har barnen haft diskussioner om vilka egna beslut som vi tar kan leda till en hållbar utveckling. Diskutera gärna med barnen där hemma om, naturresurser, klimatförändringar, spridning av gifter, övergödning och förnybara energikällor.

Veckans läxa:

tors: Sv - vara klar med Veckans ord 4 och kunna stava orden. Orden förhörs. (Orden finns även i Classroom).

fre: Ma – s. 78-85 

Ha en fin vecka!

Veckobrev v. 45

skickad 25 okt. 2018 23:39 av Ulrika Thejl

FN-dagen blev en fin dag tillsammans med våra fadderbarn i Beta 2. I klassen skrev vi sedan dikter om barnens rättigheter och tankar om fred på jorden. Vi såg även ett bildspel som visade hur det kan se ut på olika skolor runt om i världen.

Veckan efter lovet är det dags för tjejerna att vaccinera sig. Detta kommer att ske onsdagen den 7/11. Se mer information i det mejl jag skickade ut tidigare. På torsdagen den 8/11 ska vi på skolbio. Det är en norsk film som handlar om att tro på sig själv, att våga göra det man drömmer om och vara den man är. Vi åker buss till och från skolbion och är tillbaka på skolan ca 14.15.

I So fortsätter vi att arbeta med religion och lär oss om islam de kommande veckorna. Vi kommer att diskutera och lära oss nya ord och begrepp, se film och läsa faktatext.

I svenska kommer vi att skriva färdigt våra argumenterande texter. Vi jobbar vidare med k-ljudet, övar oss på att skriva fint och i vår halvklass har vi olika stavningsövningar.


I matematik kommer vi vecka 45 jobba med att omvandla från bråkform till blandad form med hjälp av innehållsdivision samt att omvandla tal i blandad form till tal i bråkform med hjälp av huvudräkning och laborativt material. Veckans mattemål sidan 70-77.

I no har vi jobbat med att lära oss om odling förr och nu samt om hållbart skogsbruk.

Veckans läxa:

Tors: Sv – vara klar med k-ljudet s. 30-31 i Röda tråden

Fre: Sv – vara klar med argumenterande text

       Ma - s. 70-77

Ha en fin vecka!

Veckobrev v. 43

skickad 19 okt. 2018 02:27 av Ulrika Thejl

Nästa vecka firar vi FN-dagen den 24 oktober genom att arbeta tillsammans med våra fadderbarn i Beta 2 kring barnens rättigheter. Vi kommer också att samlas vid scenen för att höra rektor tala och sjunga hela skolan tillsammans.

I So fortsätter vi att arbeta med judendomen, lär oss ord och begrepp och skriver egen text om religionen. En instruktion från lärarstudent Cecilia kommer att finnas i Classroom för denna uppgift. I svenska jobbar vi på med våra argumenterande texter och övar oss på att bearbeta texter.


I matematik går vi igenom Sidan 58 ”vad har jag lärt mig” gemensamt samt jämför olika svarsalternativ för att öva på att utveckla vårt matematiska tänk och hur vi ska redovisa svar. Vi fortsätter också att jobba med bråkform, heltal och tal i blandad form. Veckans mattemål 62-69.

I no har vi diskuterat vad barnen har hittat för olika varor hemma som är märkta med olika symboler som visar om de är bra eller dåliga för miljön, vad dessa innebär och betyder.

Vecka 44 - novemberlov

Veckans läxa:

tors: So - klar med text om judendomen (se instruktion Classroom)

fre: Ma – s. 62-67

Ha en fin vecka!

Vecka 42

skickad 14 okt. 2018 03:15 av Ulrika Thejl

Veckan som gick innehöll avslutande arbete med Norden där flitens lampa verkligen lyste när vi jobbade med frågorna som var en sammanfattning av området. Härligt att se! Nästa vecka ska vi utvärdera och gå igenom frågepappret. I So kommer lärarstudenten, Cecilia, starta upp ett nytt arbetsområde i religion som handlar om Judendomen. 

I svenska skriver vi egna argumenterande texter, bearbetar text och blir klara med Veckans ord 3. Orden finns i Classroom så att eleverna kan öva på dem. Vi avslutade vår första bokcirkelperiod i torsdags och tar nu en paus. Om några veckor sätter vi igång igen.

I matematik har vi avslutat kapitel 1 och kommer att ha diagnos 1 på måndag för att lyfta det som återigen barnen behöver mer träning i. Vi kommer även starta upp kapitel 2 som handlar om bråk där vi kommer repetera tal i bråkform. Veckans mattemål: sidan 62-65.


I biologi har vi fortsatt att prata om hållbar energi. Barnen fick i uppgift att göra en tankekarta om hur deras livsstil påverkar vår omvärld, vilka ”miljöbovar” och ”miljöänglar” som man har. Sedan har vi redovisat våra tankekartor för varandra.

På torsdag den 18 oktober är det studiedag.

Veckans läxa:

Fre: Ma – s. 62-65

       Sv – vara klar med Veckans ord 3 + kunna stava orden. Orden                 förhörs.

Ha en fin vecka!


Veckobrev v. 41

skickad 4 okt. 2018 05:10 av Ulrika Thejl   [ uppdaterad 4 okt. 2018 05:11 ]

På måndag 8/10 är det dags för vår första live hangout med klassen i Branson, Missouri. Eftersom klassen inte slutar förrän 15.30 får de gärna ta med sig en frukt eller macka. Dagen efter på tisdagen slutar vi redan efter lunch 12.50.

I So har vi jobbat med Finlands karta samt läst och skrivit fakta. Vi har också börjat med Island. Nästa vecka jobbar vi klart med Norden och svarar på frågor om allt vi har gått igenom och lärt oss. Eleverna jobbar med frågorna i skolan och hemma för att vara klara till fredagen. I svenska kommer vi att börja skriva på våra egna argumenterande texter, äntligen! Vi jobbar också med Veckans ord 3, tränar läsförståelse och har en övning med bearbetning av text.

I matematik jobbar vi med att repetera det vi lärt oss och gått igenom i kapitel 1. Sidorna i veckans mattemål: s. 50-57 är repetition. I No ska vi lära oss om ”Hållbar energi”.

Veckans läxa:

Fre: So - vara klar och lämna in svar på frågor om Norden (Classroom)

        Ma – s. 50-57

Ha en fin vecka!

1-10 of 52